Bilder på olika drinkglas.

Välj rätt glas till din drink – En guide till perfekt servering

Innehållsförteckning

Att välja rätt glas till sin drink kan vara svårt, vi tycker det är minst lika viktigt som att använda de bästa ingredienserna. Det påverkar inte bara upplevelsen av din drink ser ut utan även dess smak och arom.  Här är en guide för att hjälpa dig att matcha rätt glas med din favoritdrink och höja dina drinkar till en ny nivå.

1. Martini glas

Passar bäst till drinkarna: Dry Martini, Cosmopolitan, Manhattan.

Det klassiska koniska glaset tillåter dig att njuta av dofterna samtidigt som du ger en elegant presentation. Det hjälper också att hålla drinken kall längre.

2. Cocktailglas

Passar bäst till drinkarna: Martini, Manhattan, Cosmopolitan.

Den klassiska, trekantiga formen hjälper till att koncentrera dofterna vid glasets öppning och ger en elegant presentation. Perfekt för drinkar som inte serveras över is och där upplevelsen av aromen är avgörande. Cocktailglaset kan variera i storlek, men en vanlig variant rymmer oftast runt 150-200 ml, vilket gör det till det perfekta valet för en mängd olika drinkar.

3. Old Fashioned-glas

Passar bäst till drinkarna: Old Fashioned, Whiskey Sour, Negroni.

Ett kort och robust glas som är perfekt för drinkar serverade över is. Dess breda öppning ger gott om utrymme för is och möjliggör optimal aromutveckling.

4. Highball-glas

Passar bäst till drinkarna: Mojito, Gin & Tonic, Cuba Libre.

Det höga och smala glaset är idealiskt för drinkar med mycket is och mixers. Det bevarar kolsyran och gör att du kan njuta av varje sip i rätt proportion.

5. Collins-glas

Passar bäst till drinkarna: Tom Collins, Bloody Mary, Gin Fizz.

Liknar highball-glaset, men är längre och smalare. Perfekt för drinkar med mycket is och kolsyra.

6. Coupé-glas

Passar bäst till drinkarna: Limoncello Spritz, Sidecar, Daiquiri.

Det bredare och grunda glaset ger en glamorös touch till drinkar som kräver att man njuter av aromen. Perfekt för cocktails utan is.

7. Margarita-glas

Passar bäst till drinkarna: Margarita, Frozen Strawberry Daiquiri.

Det karakteristiska glaset med en bred öppning gör att du kan njuta av de fruktiga dofterna. Det rymmer också saltkanten perfekt för en klassisk Margarita-upplevelse.

8. Hurricane-glas

Passar bäst till drinkarna: Piña Colada, Hurricane.

Det karakteristiska glaset är inspirerat av sin namne, formen liknar en omvänd tropisk stormlampa. Perfekt för de festliga och färgstarka drinkarna.

9. Moscow Mule-mugg

Passar bäst till drinkarna: Moscow Mule, Kentucky Mule, Gin Mule.

Känd för sin karakteristiska kopparfärg och handtag, är Moscow Mule-muggen perfekt för att hålla din drink kyld längre och ge den en rustik touch. Muggen är oftast tillverkad av koppar. Så nästa gång du siktar på den perfekta Moscow Mule, glöm inte att välja rätt mugg för att göra upplevelsen komplett.

10. Tiki-mugg

Passar bäst till drinkarna: Tiki-drinkar, Mai Tai, Zombie, Tiki Punch.

Tiki-muggen är känd för sina färgglada och fantasifulla design, dessa muggar passar perfekt till tropiska och fruktiga drinkar. Tiki-muggarna varierar i form, från traditionella ansikten till tropiska djur, och ger en festlig känsla till varje drink.

Sammanfattningsvis så är det viktigt att servera drinken i rätt glas, det är ett enkelt sätt att höja upplevelsen för både dig själv och dina gäster. Oavsett om du är ute efter elegans, funktionalitet eller en nypa av tropikerna, så finns det ett perfekt glas för varje tillfälle. Så nästa gång du förbereder din favoritdrink, tänk på glaset du väljer och njut av varje härlig droppe.

Gillar du inlägget? Dela med en vän.

Picture of Matthias

Matthias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande blogginlägg