Drinkar under 70-talet.

Drinkar under 70-talet, en titt tillbaka på goda och enkla recept

Innehållsförteckning

När jag tänker tillbaka på 70-talet, dyker bilder upp av discokulor, utsvängda byxor och självklart, de ikoniska drinkarna som definierade decenniet. Det var en tid då cocktailkulturen genomgick en revolution, och nya smakriktningar och färgglada drinkar tog över barerna. I denna artikel ska jag dyka ner i vilka drinkar som var på allas läppar under 70-talet. Från klassiska cocktails till de mer extravaganta skapelserna, jag kommer att utforska de smaker och trender som satte prägel på decenniet. Så häng med mig på en tidsresa tillbaka till 70-talets barer och upplev smakerna som fortsätter att inspirera bartenders världen över.

Vilka drinkar drack man med 70-talet?

På 70-talet såg vi en explosion av färgglada och djärva cocktails som speglade decenniets lekfulla anda. Jag har dykt ner i historien för att upptäcka vilka drinkar som verkligen definierade denna era. Det var en tid då både klassiska cocktails och nya, mer äventyrliga skapelser fann sin plats på barernas menykort.

Tequila Sunrise och Harvey Wallbanger är två ikoniska exempel som snabbt kommer till tankarna. Dessa drinkar var inte bara populära för sina distinkta smaker utan också för deras visuella framträdande, vilket ofta inkluderade levande färger som fångade ögat. En annan favorit från 70-talet var Piña Colada, en söt och tropisk cocktail som blev synonymt med decenniets längtan efter exotism och äventyr.

För de som föredrog något mindre sött var Dry Martini fortfarande ett stående inslag i barmiljön. Dess renhet och elegans motsvarade den sofistikerade sidan av 70-tals kulturen.

Årtiondets Populära Drinkar Huvudingredienser
Tequila Sunrise Tequila, Apelsinjuice, Grenadine
Harvey Wallbanger Vodka, Galliano, Apelsinjuice
Piña Colada Rom, Kokosmjölk, Ananasjuice
Dry Martini Gin eller Vodka, Vermut

Dessa drinkar representerar bara toppen av isberget när det gäller 70-talets cocktailscen. Varje dryck berättar en historia om sitt ursprung och hur den passade in i tidsperiodens sociala sammanhang. Medan jag fortsätter utforska dessa fascinerande berättelser inser jag hur mycket dessa smakrika skapelser fortfarande påverkar dagens bartenders runtom i världen. De inspireras av de djärva kombinationerna och de visuella presentationerna för att skapa moderna tolkningar av klassiska recept.

Klassiska drinkar från 70-talet

Under 70-talet blomstrade cocktailkulturen och flera drinkar blev ikoniska för sin tid. Jag dyker ner i historien bakom några av de mest klassiska drinkarna från detta decennium.

Harvey Wallbanger

Harvey Wallbanger är en drink som verkligen fångar 70-talets anda. Den består av vodka, apelsinjuice och Galliano, en söt örtlikör som ger drinken dess distinkta smak och utseende. Historiken bakom namnet är omtvistad men den populära legenden säger att den namngavs efter en surfare vid namn Harvey som hade för vana att “bang” väggarna när han var full. Denna cocktail blev synonym med det glada och frisinnade 70-talet tack vare sin lättsamma natur och färgglada presentation.

Piña Colada

Piña Colada, med sina tropiska toner, transporterar direkt till soliga stränder och lediga dagar. Denna krämiga cocktail gjord på rom, kokosmjölk och ananasjuice blev officiellt Puerto Ricos nationella dryck 1978. Dess popularitet under 70-talet kan delvis tillskrivas dess förmåga att kombinera exotiska smaker på ett sätt som ingen annan drink gjorde vid den tiden. Det är inte bara en dryck, det är en upplevelse av karibisk lyx som fortsatt haft stort inflytande inom cocktailkulturen globalt.

Tequila Sunrise

Tequila Sunrise representerar ytterligare en visuell fest från 70-talet, känd för sin spektakulära gradient från rött till orange likt en soluppgång. Bestående av tequila, apelsinjuice och grenadin skapades denna cocktail i Kalifornien under tidigt 70-tal. Det unika med Tequila Sunrise ligger inte bara i dess utseende utan också i hur väl de olika komponenterna samverkar för att skapa en balanserad mix mellan sött och syrligt – perfekt för långa nätter på dansgolvet.

Varje enskild drink bär på sin egen charm och historia vilket gör dem till mer än bara alkoholhaltiga blandningar; de är tidskapslar som fångar essensen av ett svunnet årtionde.

Populära cocktailbarer på 70-talet

Under 70-talet blomstrade inte bara cocktailkulturen genom dess ikoniska drinkar som Harvey Wallbanger och Piña Colada, men även genom de legendariska barerna där dessa drycker serverades. Två av de mest kända ställena var utan tvekan Studio 54 och Tiki Bar. Dessa platser blev inte bara centrum för nattlivet utan också symboler för en era.

Studio 54

När jag tänker på 70-talets nattliv kan jag inte hjälpa men att direkt associera det med Studio 54 i New York City. Detta var mer än bara en bar; det var en institution som definerade discoeran. Kändisar, socialiter och den allmänna eliten flockades till denna plats för dess exklusiva fester och extravagant atmosfär. Drinkarna här var lika spektakulära som gästlistan, med bartendrar som skapade innovativa cocktails som komplement till den glittrande miljön. Studio 54 var inte bara ett ställe att visa upp sig på – det var en upplevelse.

Tiki Bar

På andra sidan av spektrumet hade vi Tiki Bars, vilka erbjöd en helt annan typ av flykt. Inspirerade av söderhavskulturen, dessa exotiska etablissemang bjöd in sina gäster till en värld fylld med polynesisk konst, bambumöbler och naturligtvis, Tiki-cocktails. Dessa bars spred sig snabbt över USA under 70-talet och blev synonymt med roliga, fruktiga drinkar såsom Mai Tai och Zombie. Atmosfären i en Tiki Bar var avslappnad men äventyrlig; ett perfekt bakslag mot det mer polerade city-livet.

Varje besök i antingen Studio 54 eller en Tiki Bar erbjudande något unikt: oavsett om man föredrog diskokulan eller tropiska vindar så fanns det något för alla under detta decenniums cocktailscen.

Blev drinkarna annorlunda på 70-talet?

När jag dyker djupare in i cocktailkulturen under 70-talet, är det tydligt att drinkarna inte bara förändrades i smak och utseende men också i deras betydelse och plats i samhället. Detta decennium markerade en tid av experimentlusta och nyskapande som speglades väl i de cocktails som serverades.

På 60-talet hade drinkar ofta varit enklare, med en större fokus på sprit och mindre på mixers. Men under 70-talet såg vi en explosion av färgglada, mer komplexa drycker som Harvey Wallbanger, Piña Colada och Tequila Sunrise. Dessa ikoniska drinkar använde sig av ett brett spektrum av ingredienser inklusive färsk fruktjuice, grädde och exotiska likörer vilket inte bara gjorde dem till en njutning att dricka utan också till ett visuellt spektakel.

Årtionde Typisk Ingrediens
60- talet Sprit
70- talet Färsk Fruktjuice, Grädde, Exotiska Likörer

En annan faktor som spelade stor roll var den växande influensen från global kultur. Tiki-barscenen blomstrade verkligen under denna tid vilket ledde till populariteten hos tropiska drinkar som Mai Tai och Zombie. Detta bidrog till att göra cocktailscenen mer mångsidig genom införlivandet av internationella smaker.

Mitt intresse för hur cocktailkulturen utvecklades på 70-talet har lett mig att upptäcka hur dessa förändringar inte bara berodde på modetrender eller teknologiska framsteg utan också på samhällsförändringarna. Folk började värdera gemenskap högre och barerna blev samlingspunkter där man kunde utforska nya smaker tillsammans.

Dryckestrender som influerade 70-talets drinkar

Under 70-talet skedde en radikal förändring inom dryckeskulturen, mycket tack vare de olika rörelser och trender som formade decenniet. Jag har dykt ner i några av de mest betydande influenserna som hjälpte till att forma den tidsperiodens unika cocktailscen.

Diskona och discoskallar

70-talet var utan tvekan discotekens guldålder. Det var på dessa neonupplysta dansgolv, under glittrande discokulor, som många av decenniets ikoniska drinkar föddes. Harvey Wallbanger och Tequila Sunrise blev snabbt favoriter bland dem som älskade att dansa natten lång till tonerna av Bee Gees eller Donna Summer. Discokulturen främjade en atmosfär av frihet och njutning, vilket återspeglades i tidens cocktails – färgstarka, lekfulla och alltid redo för en fest.

Flower Power-rörelsen

Men det var inte bara discotekens pulserande beats som hade inflytande; Flower Power-rörelsen, med sina rötter i sent 60-tal sträckte sig in i det nya decenniet och bidrog stort till dryckestrenderna. Den här rörelsen omfamnade kärlek, fred och harmoni med naturen vilket resulterade i en uppsving för naturliga ingredienser i cocktails. Drinkar blandades nu mer frekvent med färska juicer och örter – ett ekko från hippiekulturens ideal om återkoppling till jorden. Detta ledde också till populariteten hos mer hälsomedvetna alternativ på barernas menyer.

Tiki-kulturen

En annan otroligt populär trend under 70-talet var Tiki-kulturen. Denna fascination för polynesisk mystik och exotism blomstrade verkligen under detta decennium, delvis drivet av den bredare acceptansen av global kultur samt folkets längtan efter flykt från vardagen. Bars specialiserade på Tiki-temat serverade komplexa drinkar såsom Mai Tai och Zombie, ofta presenterade i utskurna kokosnötter eller keramikmuggar formade som totempålar. Ingredienser såsom rom, grenadin, limejuice och olika typer av sirap kombinerades för att skapa smakrika drycker som transporterad besökarna till tropiska paradis – åtminstone fantasimässigt.

Genom att utforska dessa tre huvudinfluenser får jag en djupare förståelse för hur 70-talets sociala rörelser direkt bidrog till utvecklingen av cocktailscenen under denna era. Varje trend hade sin unika inverkan på vad folk drack och hur de ville uppleva sina drycker – oavsett om det handlade om att dansa hela natten lång på ett disco, fira kärleken med naturliga ingredienser eller dricka sig bort från verkligheten med en Tiki-inspirerad skapelse.

Sammanfattning

Utforskningen av 70-talets cocktailkultur har varit en fascinerande resa tillbaka i tiden. Jag har upptäckt att drinkar som Harvey Wallbanger, Piña Colada och Tequila Sunrise inte bara var smakfulla skapelser utan också speglade decenniets anda. Dessa drinkar och de legendariska barerna som Studio 54 och Tiki Bar var mer än bara platser att njuta av en drink; de var symboler för en era av frihet, experimentlusta och gemenskap.

Det är intressant att se hur cocktailkulturen utvecklades från enklare drycker till mer komplexa och visuellt tilltalande skapelser. Detta återspeglar inte bara en förändring i smakpreferenser utan också hur samhället som helhet började omfamna nya och mer mångsidiga kulturella influenser.

Mitt djupdyk i 70-talets cocktailscen har inte bara gett mig en större uppskattning för dessa ikoniska drinkar utan har också visat hur de fortsätter att påverka dagens cocktailkultur. Det är klart att 70-talets anda av innovation och njutning lever kvar i dagens bar

Gillar du inlägget? Dela med en vän.

Picture of Matthias

Matthias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande blogginlägg