Bild på några Franska drinkar.

Franska drinkar: Utforska aperitif, kaffe och likörer

Innehållsförteckning

När jag tänker på Frankrike, tänker jag på elegans, kultur och utan tvekan – utsökta franska drinkar. Från bubblande champagner till aromatiska absinter, Frankrikes dryckeskultur är lika rik och varierad som dess kulinariska arv.

Vi utforskar klassiker som Kir Royale och den tidlösa Sazerac, samt ger tips på hur du kan blanda till perfekta franska drinkar hemma. Oavsett om du är en erfaren bartender eller en nyfiken nybörjare, finns det något magiskt med att skapa en liten del av Frankrike i ditt eget kök.

Franska drinkar

När jag utforskar världen av franska drinkar, inser jag snabbt att Frankrike inte bara är känt för sin utsökta mat utan även för sina innovativa och klassiska drycker. De har en djup tradition av cocktails och aperitifer som speglar landets rika kultur och historia. En sådan ikonisk cocktail är Kir Royale, en elegant blandning av crème de cassis toppad med champagne, vilket gör den till den perfekta feststartaren.

En annan favorit som ofta nämns i sammanhang med fransk cocktailkultur är Sazerac. Denna New Orleans-klassiker har rötterna i Frankrike genom sin nyckelingrediens, absinten. Trots dess starka band till Amerika, anses Sazerac vara en hyllning till de franska influenserna inom cocktailvärlden.

För att skapa dessa drinkar hemma behöver man inte vara proffs bakom baren. Det krävs bara några få ingredienser och rätt teknik. För Kir Royale:

Häll först crème de cassis i ett champagneglas och fyll sedan upp med champagne. Så enkelt skapar du en touch av fransk elegans hemma.

 • Bild på drinken Kir Royal.

  Kir Royal

  Svårighetsgrad: Enkel

  Kir Royal är en lyx variant av den vanliga Kir-drinken, här ersätter man istället det vita vinet med champagne. 

Sazeracen kräver lite mer arbete men resultatet är värt mödan:

 1. Kyl ett old fashioned-glas
 2. I ett annat glas: blanda sockerkub med bitter och en liten mängd vatten tills det löser sig
 3. Tillsätt råg whiskey (eller konjak för en mer traditionell twist)
 4. Skölj det kylda glaset med absint och häll ur överflödet
 5. Sila över blandningen i det kylda glaset
 6. Garnera med citronskal
 • Bild på drinken Sazerac.

  Sazerac

  Svårighetsgrad: Enkel

  Sazerac är snarlik drinken Old Fashioned. Den tros ha blandats första gången i mitten av 1800-talet i New Orelans, USA. 

Frankrikes bidrag till världens dryckeskultur sträcker sig långt bortom vinrankorna, vilket dessa två exempel på cocktails tydligt visar. Jag uppmuntrar verkligen alla att experimentera med dessa recept eller kanske ta inspiration från dem för att skapa egna varianter baserade på personliga smakpreferenser.

Champagnebaserade drinkar

När vi utforskar den fascinerande världen av franska drinkar, är det omöjligt att inte nämna de champagnebaserade dryckerna. Dessa festliga cocktails är synonyma med firande och elegans, och Frankrike erbjuder några av de mest ikoniska exemplen på dessa sprudlande njutningar.

Kir Royale

Kir Royale är en sofistikerad variant av den klassiska Kir-drinken. Det som gör Kir Royale så speciell är dess enkelhet kombinerat med lyxig smak. För att skapa denna drink behöver man endast två ingredienser: crème de cassis och champagne. Proportionen är avgörande här; jag rekommenderar en del crème de cassis till fyra delar champagne för den perfekta balansen mellan sötma och bubblande fräschhet.

Det här är inte bara en cocktail, det är ett uttryck för fransk elegans. Att servera Kir Royale vid speciella tillfällen höjer stämningen och ger en känsla av grandiositet till eventet.

Mimosa

 • Bild på drinken Mimosa.

  Mimosa

  Svårighetsgrad: Enkel

  Ursprunget till Mimosa kan spåras tillbaka till tidigt 1900-tal, och den tros ha skapats i Paris, Frankrike. Drinken är uppkallad efter mimosablomman, som har livfulla gula blommor som liknar färgen på drinken.

En annan älskad klassiker när det kommer till champagnebaserade drinkar är Mimosan. Denna soliga cocktail består vanligtvis av lika delar champagne och färskpressad apelsinjuice, vilket gör den till ett populärt val vid brunch eller tidiga firanden.

Mimosas popularitet ligger i dess friskhet och förmågan att anpassas efter personliga preferenser. Vissa föredrar mer juice över champagne för en sötare smak, medan andra vill ha mer champagne för att framhäva dess karaktäristiska bubblor.

Dessa två exempel på champagnebaserade drinkar visar på bredden i Frankrikes dryckeskultur – från elegant och raffinerat till lättsamt och uppfriskande. Oavsett vilken man väljer kan man vara säker på att dessa cocktails kommer att berika varje sammanhang de serveras i.

Vinbaserade drinkar

När vi utforskar Frankrikes rika dryckeskultur, kan vi inte ignorera de underbara vinbaserade drinkarna som landet har att erbjuda. Dessa cocktailar är inte bara en fest för smaklökarna utan också ett bevis på den kreativa användningen av vin i franska drinkrecept. Låt oss dyka djupare in i några av de mest ikoniska exemplen.

Kir

Kir är en förfriskande drink som perfekt illustrerar den franska förmågan att skapa sofistikerade och njutningsfulla drycker med enkla ingredienser. Huvudingrediensen i Kir är crème de cassis, en söt svartvinbärlikör, som varsamt blandas med ett torrt vitt vin. Förhållandet mellan crème de cassis och vin varierar efter personliga preferenser men ett vanligt mått är cirka 1 del likör till 9 delar vin.

För dem som önskar en lite mer exklusiv variant finns Kir Royale, där det stilla vita vinet ersätts med champagne eller annat mousserande vin. Detta ger drinken en extra dimension av lyx och firande vilket gör den idealisk för speciella tillfällen.

 • Så här gör du en klassisk Kir:
 • Häll 20 ml crème de cassis i ett vinglas.
 • Toppa upp med cirka 180 ml torrt vitt vin.
 • Rör om försiktigt och servera väl kyld.

Det intressanta med Kir är dess flexibilitet; man kan justera sötman genom att experimentera med mängden crème de cassis eller genom val av vitt vin. Denna anpassningsbarhet gör Kir till en favorit bland både noviser och kunniga bartenders.

Utforskningen av franska drinkar tar oss vidare från traditionella recept till innovativa tolkningar som fortsätter att berika vår upplevelse av Frankrikes dryckeskultur.

Aperitifdrinkar

När jag utforskar den franska dryckeskulturen kan jag inte låta bli att fängslas av aperitifdrinkarna, dessa fördrinkar som inbjuder till måltid och samtal. Frankrike är hem till några av världens mest berömda aperitifer, där varje region har sina egna specialiteter.

En sådan klassiker är Pastis, en anisbaserad dryck som är särskilt populär i södra Frankrike. Den serveras vanligtvis med vatten och is, vilket gör den både uppfriskande och lätt att njuta av under en varm dag. För att göra Pastis hemma behöver man bara blanda den med kallt vatten efter smak – ett förhållande om 1 del Pastis till 5 delar vatten brukar vara perfekt.

En annan favorit bland de franska aperitiferna är Lillet, en vinbaserad aperitif från Bordeaux-regionen. Lillet finns i vit, röd och rosévariant, alla lika lättdruckna men med distinkta karaktärer. Ett glas kylt Lillet med en skiva apelsin eller citron är allt som behövs för att skapa en elegant början på middagen.

För dem som föredrar något lite starkare erbjuder Frankrike även sofistikerade alternativ såsom Konjak-baserade cocktails. En Konjak och ginger ale kombination är både uppfriskande och djupt aromatisk – ett utmärkt val för en sofistikerad start på kvällen.

Dessa drinkar representerar bara toppen av isberget när det gäller franska aperitifer. Deras popularitet ligger inte bara i de unika smakerna utan även i deras förmåga att föra människor samman innan maten serveras. Jag uppmuntrar verkligen alla att utforska dessa traditionella franska drinkrecept och kanske även hitta nya favoriter bland dem.

Kaffedrinkar

När vi utforskar den rika världen av franska drinkar, kan vi inte överse de förföriska kaffedrinkarna som Frankrike är känt för. Dessa drycker kombinerar kaffeets robusta smaker med alkoholens värmande egenskaper, skapar en unik upplevelse som är svår att motstå.

French Connection

 • Bild på drinken French Connection.

  French Connection

  Svårighetsgrad: Enkel

  French Connection är en enkel men väldigt god drink, den kombinerar smakerna av konjak och bittra smaken från amaretto likören. Drinken är ganska lik den klassiska Godfather.

En av de mest ikoniska kaffedrinkarna från Frankrike är utan tvekan French Connection. Denna sofistikerade cocktail blandas vanligtvis med lika delar Konjak och Amaretto. Den djupa smaken av Konjak tillsammans med Amarettos söta, mandelliknande undertoner gör denna drink till en perfekt avslutning på varje måltid eller som en elegant sittning i salongen efter middagen.

För att göra en French Connection hemma behöver du:

Fyll ett old fashioned-glas med is och häll över lika delar Konjak och Amaretto. Rör om försiktigt för att blanda ingredienserna väl. Njutningen ligger i dess enkelhet – inga komplicerade steg eller svårtillgängliga ingredienser.

French Vanilla Latte

En annan älskad variant i Frankrike när det kommer till kaffedrinkar är French Vanilla Latte. Inte bara är det här en favorit på caféer runt om i landet, men den passar också perfekt för den som vill njuta av något lite lyxigare hemma. Till skillnad från din vanliga latte, adderas här vaniljsirap (eller äkta vaniljsocker) vilket ger den där omisskänneliga sötman och rikedomen som gör varje klunk till ett rent nöje.

Så här kan du göra din egen French Vanilla Latte:

 • Brygg starkt espressokaffe
 • Värm och skumma mjölk
 • Tillsätt 2 teskedar vaniljsirap i ett högt glas
 • Häll över espressot följt av mjölken, toppa med mjölkskum

Det eleganta med denna dryck ligger i dess balans mellan sötma, styrka från espresson och krämigheten från mjölken – ett måste för alla kaffeentusiaster.

Att dyka in i dessa klassiska franska kaffedrinkrecept öppnar dörren till nya traditioner och smaker jag kanske aldrig hade upptäckt annars. Det underbara med fransk dryckeskultur ligger just i dess variation och djup – det finns alltid något nytt att utforska och njuta av.

Likörbaserade drinkar

När jag utforskar den rika paletten av franska drinkar kan jag inte hjälpa men att fästa särskild uppmärksamhet vid de likörbaserade dryckerna. Dessa eleganta och smakrika kreationer är en fest för både ögat och gommen, perfekta för sofistikerade sammankomster eller en lugn kväll hemma.

En favorit bland många är Chambord, en hallonlikör som härstammar från Loiredalen. Det är en mångsidig ingrediens i drinkvärlden och lägger till en djup, fruktig sötma till allt från champagne-cocktails till mer intrikata blandningar. En klassisk användning av Chambord är i drinken French Martini, där dess rika bärsmaker kombineras med vodka och ananasjuice för en oslagbar trio.

En annan framstående representant i denna kategori är Grand Marnier, en lyxig blandning av konjak och bitter apelsinlikör. Den har blivit synonym med högklassiga cocktails som Margarita Grand Marnier där den ersätter standard triple sec för ett djupare och mer komplext smakresultat.

För dem som föredrar något mindre sött men ändå lika elegant, erbjuder Frankrike Chartreuse. Denna uråldriga likör görs på över 130 olika örter och växter vilket ger den en unik smakprofil. Den kan njutas ren eller som del av spännande cocktails såsom Last Word där dess distinkta karaktär balanseras mot gin, Maraschino-likör, och limejuice.

Dessa exemplar visar bara några få sidor av det omfattande spektrumet av likörbaserade drinkar som Frankrikes dryckeskultur har att erbjuda. Varje likör berättar sin egen historia genom sina unika smaker och användningsområden i cocktailkonsten. Att dyka in i dessa recept ger inte bara möjlighet att utöka ens repertoar utan också att skapa oförglömliga upplevelser för både sig själv och sina gäster.

Sammanfattning

Att dyka in i den franska dryckeskulturen är som att öppna en dörr till en värld av rika smaker och traditionsrika recept. Från de uppfriskande aperitiferna som Pastis och Lillet till de förföriska kaffedrinkarna som French Connection och French Vanilla Latte, det finns något för alla smaker. Och vi får inte glömma de likörbaserade drinkarna som Chambord, Grand Marnier och Chartreuse som erbjuder en djup och komplex smakupplevelse. Jag hoppas att denna utforskning av franska drinkar inspirerar dig att prova några av dessa recept hemma. Kanske upptäcker du en ny favorit som kan förgylla dina middagar eller kaffestunder. Oavsett vilken dryck du väljer att utforska först, är jag säker på att du kommer att uppskatta den rika kulturen och historien som ligger bakom varje sip.

Gillar du inlägget? Dela med en vän.

Picture of Matthias

Matthias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande blogginlägg