Bild på en jul drink.

Drinkar till Jul: Våra bästa tips med glögg, öl, vin och champagne

Innehållsförteckning

Julen är tiden då vi gärna skapar extra mysiga stunder, och vad passar bättre än att göra det med några välsmakande drinkar? Jag ska dela med mig av mina bästa tips för att lyfta julstämningen till nya höjder med hjälp av festliga drinkar. Från klassiska glöggvarianter till innovativa cocktails med en twist av jul, här finns något för alla smaker.

Att experimentera med smaker och ingredienser som för tankarna till julens alla under, som kanel, stjärnanis och apelsin, är något jag ser fram emot varje år. Följ med mig på en resa genom julens förtrollande värld av drinkar. Vi utforskar tillsammans hur man enkelt kan blanda ihop imponerande drycker som garanterat kommer att bli kvällens höjdpunkt.

Drinkar under Jul

När jag tänker på att drinkar under jul ser jag framför mig en palett av varma, kryddiga och söta smaker som alla bidrar till den där omisskännliga julkänslan. Det är inte bara traditionella drycker som glögg och äppelcider som får ta plats vid mitt julbord. Jag experimenterar gärna med nya recept för att skapa unika drinkar som kan överraska mina gäster.

Första steget i mitt experiment är att välja ut grundsmakerna. Jag tenderar att luta mot ingredienser som kanel, stjärnanis, apelsin och lingon för deras djupa och rika smaker vilka kompletterar de kallare månaderna perfekt. En hemlighet jag upptäckt är att en liten mängd ingefära kan ge en behaglig värme till nästan vilken drink som helst.

Här är några av de kombinationer jag testat:

 • Apelsin & Kryddnejlika: Perfekt för en fruktig men samtidigt djup smak.
 • Ingefära & Kanel: Ger en stark och värmande sensation.
 • Lingon & Rosmarin: Skapar en unik twist på det traditionella.

Jag brukar också lägga till lite sprit i vissa av mina drinkrecept för att lyfta smakprofilerna ytterligare. Vodka eller Rom fungerar ofta bra eftersom de har relativt neutrala smaker som inte tar överhanden utan snarare kompletterar övriga ingredienser.

Att presentera dessa festliga drycker är också halva nöjet. Jag använder gärna genomskinliga glas dekorerade med små kvistar gran eller rosmarin och kanske några tranbär för färgens skull. Visuell presentation gör så mycket mer än man tror när det kommer till den totala upplevelsen.

Genom åren har dessa experiment lett mig till otaliga variationer där varje nytt recept bjuder in till ännu fler möjligheter att utforska julens magiska värld genom sina smaker.

Varm choklad

När jag tänker på julen, är varm choklad något som omedelbart väcker minnen och skapar en känsla av värme och gemenskap. Det finns få saker som slår att sitta framför brasan med en rykande kopp hemgjord varm choklad i handen. Här delar jag med mig av mitt favoritrecept och tips på hur du kan göra din varma choklad ännu mer festlig.

Recept för Varm Choklad

Att göra varm choklad från grunden är enklare än många tror, och resultatet är väl värt ansträngningen. Du behöver följande ingredienser:

 • 2 dl mjölk
 • 50 g mörk choklad (minst 70% kakao)
 • En nypa salt
 • En halv tesked vaniljextrakt

Så här gör du:

 1. Bryt chokladen i mindre bitar.
 2. Värm mjölken i en kastrull på medellåg värme.
 3. Lägg i chokladen när mjölken börjar ånga och rör om tills allt smält.
 4. Tillsätt en nypa salt och vaniljextraktet.
 5. Rör om väl.

Detta basrecept kan sedan anpassas efter egen smak eller för att passa in i olika teman.

Variationer av Varm Choklad

För att verkligen lyfta din varma choklad till nya höjder inför julen, överväg dessa variationer:

 • Pepparkaka: Tillsätt en fjärdedels tesked malda pepparkakskryddor till din basblandning för en julig twist.
 • Mintchoklad: Ett par droppar pepparmintsextrakt ger en fräsch mintsmak som går utmärkt ihop med den rika chokladen.
 • Kryddad Orange: Rivet apelsinskal och en stänk Cointreau eller annan apelsinlikör ger drinken ett djupt citrus-tonat djup.

Varje variant erbjuder sin unika smakprofil som garanterat kommer att uppskattas av dina gäster under de långa vinterkvällarna. Genom att experimentera med olika ingredienser kan du hitta just din favoritkomposition – möjligheterna är nästan oändliga.

Att servera dessa drycker visuellt tilltalande är också nyckeln till fullständig njutning; använd färgglada muggar eller glas dekorerade med julmotiv för att ytterligare höja stämningen vid dina samlingar runt bordet eller eldstaden denna säsong.

Glögg

Julen skulle inte vara densamma utan den värmande och välkomnande drycken glögg. Från mina egna erfarenheter av att experimentera med juldrinkar, har jag upptäckt att det finns en stor variation av glöggrecept som kan anpassas efter personliga preferenser. Nedan delar jag med mig av insikter kring traditionell glögg samt tips för dig som föredrar en alkoholfri variant.

Traditionell Glögg

Traditionell glögg är hjärtat i många svenska julfiranden. Denna klassiska dryck görs genom att hetta upp rött vin tillsammans med en blandning av kryddor såsom kanelstång, kardemumma, ingefära och nejlika. En skvätt brännvin läggs ofta till för extra styrka och smakdjup. Jag brukar även tillsätta apelsinskal och några sockerbitar för att balansera de varma kryddornas intensitet.

För dem som vill ta sin glöggtillverkning ett steg längre, rekommenderar jag att låta blandningen stå och dra över natten. Det underlättar fusionen mellan vinets robusta karaktär och de aromatiska tonerna från kryddorna.

Alkoholfri Glögg

Alkoholfri glögg har blivit alltmer populär på senare år, speciellt bland familjer med barn eller de som helt enkelt önskar njuta av julens smaker utan alkoholens inverkan. Grundreceptet liknar den traditionella varianten men använder sig istället av druvjuice eller äppeljuice som bas.

Ett personligt knep är att berika drycken med svart te för extra djuphet i smaken samt en hint av sötma från honung istället för socker. Kryddmåtten justeras lätt beroende på personlig preferens men kombinationen av ingefära, kanel och apelsin är alltid vinnande.

Oavsett vilken typ du föredrar erbjuder både traditionell och alkoholfri glögg oändliga möjligheter till experiment med smaker. Genom åren har dessa recept fortsatt utvecklas i mitt kök, vilket lett till många minnesvärda julfiranden där dessa varma drycker spelat huvudrollen vid vårt bord.

Julöl

När jag tänker på julen, är det inte bara glögg som fyller mina tankar utan även den rika traditionen av julöl. Det här är en dryck som verkligen kan höja stämningen och ge en extra dimension till julbordet. I denna del av artikeln kommer jag att dyka ned i både traditionella och nya spännande varianter av julöl.

Traditionella Julölsorter

Traditionellt sett har julölen alltid haft en stark ställning i svenska julfiranden. Dessa öl kännetecknas ofta av sin mörkare färg, robusta smakprofil med inslag av kryddor som kanel, ingefära och ibland till och med saffran. Den klassiska bilden av ett svenskt julöl är ofta ett mustigt och välbalanserat öl som värmer i vinterkylan.

Ett par exempel på traditionella svenska julölsorter inkluderar:

 • Falcon Julöl – En favorit bland många svenskars julfirande.
 • Mariestads Julebrygd – Känd för sin rika smak med toner av karamell och bröd.

Dessa ölsorter representerar den långa historien av julfirande i Sverige där mat och dryck spelar centrala roller.

Nya Och Spännande Julölsorter

Intresset för hantverksöl har exploderat under de senaste åren, vilket också lett till att flera mikrobryggerier har börjat experimentera med sina egna versioner av julöl. Det här har resulterat i en fascinerande variation där tradition möter innovation.

Exempel på några nyare, innovativa julölsvarianter:

 • Omnipollo’s Noel – Ett modern twist på klassiskt julöl med tydliga chokladtoner.
 • Brewski’s Christmas Cray Cray – En ovanlig kombination men otroligt populär tack vare dess unika smaksammansättning där tropiska frukter möter traditionell julkryddning.

Dessa nyare sorter erbjuder en palett av smaker som sträcker sig långt bortom det traditionella. De visar hur bryggmästares kreativitet kan skapa helt nya upplevelser även inom etablerade traditioner som svenskens julfirande.

Medan vi fortsätter utforska den fascinerande världen av juldrinkar, är det tydligt att både de klassiska och de mer nyskapande varianterna av julöl håller våra sinnen öppna för nya upptäckter. Varje år ser vi fram emot att prova vad bryggerierna kommer erbjuda nästa säsong – alltid med samma entusiasm för experimentell anda och djup respekt för traditionen.

Vodka drinkar

När vi fortsätter utforska världen av juldrinkar kan vi inte bortse från den stora roll som vodka spelar under festligheterna. Denna mångsidiga sprit har förmågan att lyfta varje drink till nya höjder, och det finns otaliga sätt att införliva den i våra julcelebrationer.

Juliga Vodka Drinkar

Ett av de mest spännande aspekterna med vodka är dess förmåga att smälta samman med andra smaker för att skapa något helt unikt. Under julen tenderar jag alltid att experimentera med drycker som både väcker nostalgi och erbjuder något nytt. Här är några favoriter:

 • Pepparkakans Glädje: En drink som kombinerar vodka med pepparkakssirap och en touch av citron för en balanserad sötma och syrlighet.
 • Juletidens Snaps: Blanda vodka med äppelcider, kanelstång, och ett par stjärnanis för en värmande och kryddig upplevelse.
 • Glögginspirerad Vodkatonic: För en twist på den klassiska glöggen blandas vodka med tonicvatten, en skvätt granatäppelsirap, toppat med kanelstickor.

Dessa drinkalternativ är perfekta för dem som söker efter det där lilla extra under julfesten eller mysiga hemmakvällar.

Festliga Vodka Drinkar

Julen handlar om glädje och festligheter, så varför inte ta tillfället i akt att imponera på dina gäster med några uppfinningsrika vodka drinkrecept? Här är några idéer som garanterat kommer få alla i rätt stämning:

 • Midnattsklockan: En cocktail bestående av blå Curacao, vodka, och en skvätt limejuice serverad i ett martiniglas dekorerad med sockerkant.
 • Vinterbärsblast: Mixa ihop vodka, tranbärsjuice, klubb soda och lite lime för en frisk men samtidigt djupt smakrik dryck.
 • Stjärnklart: Skapa magi genom att blanda klar vodka med mousserande vin och ett par droppar grenadine för färgens skull.

Att presentera dessa drycker vid din nästa julfest kommer inte bara visa din kreativitet utan också säkerställa att dina gäster får njuta av minnesvärda ögonblick tillsammans. Med rätt balans mellan traditionella inslag och innovativa twistar blir varje sip av dessa festliga vodka drinkar ett eget litet firande av säsongens anda.

Vin och champagne

När vi utforskar världen av festliga drycker inför julen kan vi inte bortse från vin och champagne. Dessa ädla droppar erbjuder en mångsidighet och elegans som passar perfekt till såväl det traditionella julbordet som till de mer avancerade middagsbjudningarna.

Juliga Vintyper

Det finns en uppsjö av viner som förhöjer julkänslan. Jag tänker framför allt på röda viner med djupa toner av mörka bär, kryddor och en touch av ek. Dessa robusta viner kompletterar fint smakrika rätter såsom köttbullar, julskinka och revbensspjäll. Här är några exempel:

 • Amarone della Valpolicella – dess rika karaktär med noter av körsbär, plommon och choklad gör den till en favorit.
 • Zinfandel – perfekt för den som föredrar ett något lättare men fortfarande kryddigt vin.

De som vill ha något mindre traditionellt kan utforska vita viner med hög syra eller söta dessertviner. Ett välbalanserat Riesling eller ett aromatiskt Sauternes kan lyfta fram smakerna i allt från gravad lax till ris à la Malta.

Festliga Champagne Alternativ

Champagne är synonymt med festligheter, och julen är inget undantag. För att verkligen sätta guldkant på firandet finns det flera spännande alternativ att utforska.

 • Brut Nature eller Extra Brut champagner är utmärkta val för de som föredrar sina bubblor torra, rena och utan extra sockertillsats.
 • För en mer fruktig upplevelse rekommenderas Roséchampagne, vars delikata noter av röda bär skapar en omedelbar feststämning.

För dem som söker efter något annorlunda än traditionell champagne erbjuder andra regioner i världen liknande mousserande viner:

 • Crémant från Frankrike ger mycket av champagnens finess men till ett ofta lägre pris.
 • Prosecco från Italien erbjuder lätthet och fräschhet med sin charmigt fruktiga karaktär.

Att välja det perfekta vinet eller champagnen till julen handlar mycket om personlig smak och vilken typ av mat man planerar att servera. Min erfarenhet säger mig att det alltid lönar sig att vara lite äventyrlig – prova nya varianter, experimentera med olik kombinationer mellan mat och dryck samt naturligtvis dela dessa stunder med nära och kära under denna magiska tid på året.

Avslutning

Att utforska julens dryckesvärld är en resa som bjuder på både tradition och innovation. Från det hjärtliga julölet till de eleganta tonerna i vin och champagne har vi sett hur varje dryck bidrar med sin unika karaktär till festligheterna. Det är den här mångsidigheten och förmågan att förena gamla traditioner med nya smaker som gör juldrinkar så spännande. Jag hoppas att ni känner er inspirerade att vara äventyrliga i ert val av drycker denna jul. Oavsett om ni föredrar en klassisk julöl eller vill upptäcka nya vintyper och champagne, är det viktigaste att dela dessa ögonblick med de ni håller kära. Låt julens drycker bli en del av era traditioner och skapa minnen som varar långt efter att säsongen är över. Glad jul och njut av varje klunk!

Gillar du inlägget? Dela med en vän.

Bild av Matthias

Matthias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande blogginlägg