Bild på några Argentinska drinkar.

Argentinska drinkarna: Flertal goda och enkla drinkrecept

Innehållsförteckning

Historien om Argentinska drinkar

Argentina är känt för sin rika kultur, passionerade musik och förstås, dess unika och smakrika drinkar. Jag har alltid fascinerats av hur olika kulturer påverkar mat och dryckesvanor världen över. När det gäller argentinska drinkar, finns det en intressant historia som sträcker sig från traditionella metoder till moderna tolkningar.

Ursprung och Tradition

Argentinas dryckeshistoria är lika gammal som landet självt. Många av de mest populära drinkarna härstammar från uråldriga traditioner som sedan anpassats till nutidens preferenser. Mate, exempelvis, är inte bara en dryck utan även en social ritual som delas mellan vänner och familj. Det börjar med ett urholkat kalebasskal fyllt med torkat mateblad, varpå hett vatten hälls över bladen i flera omgångar.

Ytterligare en klassiker är Fernet med cola, vilket visar på den italienska inverkan i Argentina. Fernet, en bitter örtlikör blandas ofta med cola för att skapa en uppfriskande men distinkt smakupplevelse. Denna kombination har blivit synonymt med argentinsk festkultur.

Populära Ingredienser

När vi utforskar ingredienserna i argentinska drinkar blir det tydligt att lokala råvaror spelar en central roll. Yerba mate används inte bara för att brygga Mate-te utan också i olika cocktailrecept för dess unika smakprofil.

Citrusfrukter såsom lime och citron är också vanliga inslag, särskilt i den berömda Caipiroska eller Mojito Criollo där fruktens syrlighet möter sötma från socker och djupet från spriten – oftast vodka eller ljus rom.

Vin är ytterligare ett stolt inslag i den argentinska dryckeskulturen tack vare landets framstående vinindustri. Inte bara dricks vinet som det är; det fungerar även utmärkt som bas i många cocktails där Malbec- eller Torrontés-vin kan ge drinken karaktär och djup.

Trendiga Argentinska drinkar

När vi pratar om argentinsk dryckeskultur så kan vi inte bortse från de trendiga drinkarna som gjort sig ett namn både lokalt och internationellt. Jag tänker dyka ner i några av dessa för att ge er en smak av Argentina.

Mate-Infuserade Cocktails

Mate, det traditionella sydamerikanska teet, har funnit sin väg in i cocktailvärlden och skapat några riktigt spännande drycker. Mate-infuserade cocktails är inte bara innovativa men också otroligt smakrika. De kombinerar den distinkta smaken av mate med olika spritsorter för att skapa något helt unikt. En populär variant är att blanda mate med gin eller vodka, tillsätta lite citrus och sockerlag för sötma. Det är en perfekt balans mellan tradition och modernitet.

Fernet con Coca

En annan höjdare i den argentinska dryckesrepertoaren är Fernet con Coca. För de oinvigda kan denna drink låta oväntad, men den är djupt rotad i argentinsk kultur. Fernet, en bitter örtlikör, blandas med Coca-Cola för en uppfriskande och karaktäristisk smakupplevelse. Denna kombination har blivit så populär att den nästan betraktas som en nationell dryck.

Ingrediens Mängd
Fernet 1 del
Coca-Cola 2-3 delar
Is Efter behov

Servera denna klassiker väl kyld för maximal njutning.

Clericot – En Argentinsk Sangria

Till sist måste jag nämna Clericot, ofta kallad Argentinas svar på sangria. Den här fruktiga och läskande drinken görs vanligtvis med vitt vin som bas vilket ger den en lättare karaktär jämfört med dess spanska motsvarighet som oftast använder rött vin. Clericot blandas med ett urval av färska frukter som jordgubbar, apelsin och äpple samt ibland lite sprudlande vatten för extra piff.

Den stora skillnaden ligger dock inte bara i valet av vin utan även i presentationen; Clericot serveras ofta i stora glaskannor vilket gör den idealisk för större samlingar eller festligheter där man vill dela med sig av denna uppfriskande upplevelse.

Varje gång jag testar dessa drinkar får jag en djupare uppskattning för de traditioner och innovationer som präglar argentinsk dryckeskultur.

Klassiska Argentinska drinkar

När vi talar om argentinsk dryckeskultur får vi inte glömma de klassiska drinkarna som har charmat både lokalbefolkningen och besökare under årtionden. Dessa drinkar är inte bara en del av landets kulturella arv utan också ett sätt att välkomna alla till den argentinska festen. Låt oss dyka ner i några av de mest ikoniska.

Pisco Sour

Pisco sour är en sydamerikansk klassiker som verkligen har fått fäste i Argentina. Huvudingrediensen, pisco, är en druvdestillerad sprit som kombineras med limejuice, sockerlag, äggvita och Angostura bitter för att skapa en frisk och samtidigt krämig cocktail. Det finns många variationer men den traditionella metoden ger en balanserad smakupplevelse där sötman från sirapen möter det syrliga från limen på ett nästan perfekt sätt.

Caipirinha

Även om caipirinha kanske är mer förknippad med Brasilien, har denna uppfriskande cocktail gjort sig hemmastadd även i Argentina. Gjord med cachaca (brasiliansk rom), lime och socker, erbjuder caipirinha en explosiv smakupplevelse som passar utmärkt under varma dagar eller vid sociala sammanhang. Den lätta tillverkningsprocessen gör den också till en favorit bland hemmabartenders.

Margarita

Margarita kan ha sina rötter i Mexiko, men dess popularitet känner inga gränser och Argentina är inget undantag. Bestående av tequila, Cointreau (eller annan likör) och limejuice, serveras denna cocktail oftast med salt på glaskanten vilket adderar en unik dimension till drycken. Margaritas går att anpassa efter personlig smak genom att justera mängden av varje ingrediens vilket gör dem oändligt populära vid olika typer av evenemang.

Att utforska dessa klassiska argentinska drinkar ger inte bara insikt i landets kulinariska traditioner utan bjuder även in till experimentell mixologi hemma. Varje drink bär på sin egen historia och karaktär vilket gör dem till perfekta samtalsämnen vid middagsbjudningar eller andra festligheter där goda drycker uppskattas.

Hemgjorda Argentinska drinkar

Att utforska argentinsk dryckeskultur är inte komplett utan att dyka in i konsten att skapa hemgjorda argentinska drinkar. Det finns en värld av möjligheter när det gäller att mixa och matcha lokala ingredienser för att skapa något unikt och uppfriskande. Här kommer jag dela med mig av tre spännande recept som är perfekta för den som vill prova på att göra sina egna argentinska drinkar hemma.

Chimichurri Bloody Mary

Chimichurri Bloody Mary är en kryddig twist på den klassiska Bloody Mary, där jag byter ut traditionella ingredienser mot argentinska smaker. För denna drink behöver du:

 • 4 cl Vodka
 • 2 dl Tomatjuice
 • 1 msk Chimichurrisås
 • En knivspets cayennepeppar
 • Salt och peppar efter smak
 • Is

Blanda alla ingredienserna i en shaker med is. Skaka väl och sila sedan drycken i ett högt glas fyllt med is. Denna version av Bloody Mary bjuder på en härlig kombination av umami från tomatjuicen och hetta från chimichurrin, vilket gör den till en perfekt början på varje middagsbjudning.

Yerba Mate Martini

Yerba Mate Martini tar inspiration från Argentinas nationaldryck, yerba mate, och presenterar den i en sofistikerad cocktailform. Ingredienserna inkluderar:

Förbered yerba maten genom att låta den dra ordentligt så den blir stark, låt sedan kyla ner helt i kylen. Fyll en shaker med is samt de övriga ingredienserna och skaka tills blandningen är välkyld. Sila sedan upp i ett elegant martini-glas. Den här drinken erbjuder en unik kombination av yerba matens jordnära toner harmoniserat med ginets eller vodkans rena klarhet.

Dulce de Leche White Russian

Dulce de Leche White Russian ger en ljuvlig sydamerikansk vändning till den klassiska White Russian-drinken genom införandet av dulce de leche – ett tjockt mjölksockerkonfekt som är djupt rotat i det argentinska köket. Ingredienser:

 • 4 cl Vodka
 • 2 cl Kahlua
 • 2 cl Dulce de leche
 • En skvätt grädde
 • Is

I ett rocks-glas fyllt med is, häll över vodka och Kahlúa följt av dulce de leche. Rör om väl tills allting är blandat. Toppa slutligen med en skvätt grädde för ytterligare lenhet och komplexitet i smaken.

Genom dessa tre recept kan man omedelbart transporteras till hjärtat av Argentina – utan att ens lämna köket! Varje drink reflekterar landets rika kulinariska arv genom innovativ användning av traditionella ingredienser vilket gör dem till mer än bara cocktails; de blir berättelser väntande på att delas vid nästa samling.

Avslutning

Att dyka in i Argentinas dryckeskultur är en resa fylld av smak och tradition. Från de innovativa mate-infuserade cocktails till den uppfriskande Fernet con Coca och den festliga Clericot, erbjuder Argentina en mångsidighet som få andra länder kan matcha. Att utforska dessa drinkar ger inte bara en djupare förståelse för landets kulinariska arv utan bjuder också på en unik smakupplevelse. Och för den som vill ta med sig en bit av Argentina hem, är de hemgjorda recepten på Chimichurri Bloody Mary, Yerba Mate Martini och Dulce de Leche White Russian perfekta. De kombinerar klassiska cocktails med en argentinsk twist och är säkra på att imponera vid nästa samling. Så här har vi sett att Argentinas dryckeskultur är lika rik och varierad som landet självt. Det är dags att lyfta glaset och säga “Salud” till Argentina!

Gillar du inlägget? Dela med en vän.

Picture of Matthias

Matthias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande blogginlägg